KENJUTSU

«Samuraiens sverdkunst»

Kenjutsu (剣術) er samlebegrep for alle tradisjonelle stilarter av japansk sverdkunst. Bruk av sverd i Japan går langt tilbake i tiden, så langt som til 200-tallet, men da benyttet man rette sverd. Sverdet fikk sin bøyde form rundt år 800 i forbindelse med at man begynte å krige til hest. Og fra 900-tallet så det japanske sverdet ut omtrent som i dag. Samuraiene kalte bruken av det skarpe sverdet for “Kenjutsu”.

Skarpt sverd og tresverd

Siden det innebar en del risiko og trene med skarpe sverd innførte man bruken av tresverd, den såkalte “Bokken”. Kenjutsu besto av teknikker der sverdet allerede var dratt fra sliren, men det fantes situasjoner hvor man fra utgangspunktet d.v.s. med sverdet i sliren, raskt måtte ekspedere en eller flere motstandere. Det var f.eks ved vaktposter eller om man ble utsatt for bakholdsangrep. Å raskt kunne dra sverdet og med ett eller få hugg gjøre slutt på fienden kaltes for “Iaijutstu”, som senere ga opphavet til “Iaido”. Iaijutsu og Iaido utøves i flere forskjellige stilarter og ofte kan det være vanskelig å skille dem.

Mental trening

Kenjtusu kan sies å ha en filosofisk retning. Det innebærer blant annet at en stor del av treningen legges på detaljene i hvordan teknikkene utføres. Treningen foregår som oftest i form av kataer, dvs. forutbestemte forsvar mot et spesifikt angrep, med det blir også trent som parøvelser for å lære riktig avstandsbedømming, forflytning eller huggteknikk. På denne måten forbedres også forståelsen og utførelsen av kataene.  Det legges også stor vekt på etikette i treningen. Det vil si at antrekk og ritualer før og etter trening, holdes intakt etter gamle normer.

Hvem kan trene sverdkunst?

Kenjutsu innebærer fysisk trening som ikke er alt for anstrengende, men som likevel gir forbedret kondisjon og økt arm- og benstyrke, samt buk- og ryggmuskulatur. Dette er en kampkunst som passer bra til og med for eldre personer. Gjennom stadig å arbeide med detaljer, trener man opp konsentrasjonsevnen, og ved å leve seg inn i den foreskrevne situasjonen og mestre den, bygger man opp sin evne til stadig, men dog rolig mental beredskap, eller våkenhet, kalt “Zanshin”. Vi har tresverd (Bokken), så elever trenger kun stille i vanlig Karate/Ju-Jutsu drakt med belte. Nybegynnere starter med hvit belte. Instruktører (svartbelter) benytter svart drakt med svart Hakama (tradisjonelt skjørt) Vi opptak av nybegynnere hele året.

Kenjutsu har 16 års aldersgrense.

Send oss en melding, så tar vi kontakt med deg.

Kontaktskjema

15 + 4 =

Kontakt

Leirvikåsen 47B

5179 GODVIK

Tel: (+47) 907 902 82